Päivä 3 | Normandia | Hampuri-Den Helder | 450 km

Heti aamu seitsemältä aamupalalle yhdessä bussilastillisen espanjalaisia eläkeläisiä. Kahdeksalta tien päälle, loistavassa ajosäässä +16 C ja auringon paistetta.

A1-Tietä Bremenin ohitse A28-tielle kohden Oldenburgia. Onneksi oli sunnuntai aamu ja liikennettä huomattavan vähän, sillä arkisin A1 on erittäin ruuhkainen. Välitankkaus matkalla, litrahinnan ollessa 1,79 €.

Hollannin rajanylitys tapahtui lähes huomaamatta ja kohta ohitimme myös Groningenin. Lämpötila oli hivenen noussut, mittarin näyttäessä +20 C. 30 kilometriä pengertietä ja sitten käännös oikealle ja vielä kerran oikealle N99- ja N250-teitä pitkin loppumatka viehättävään Den Helderin pikkukaupunkiin.

Kohta me sukelletaan.

Taistelulaivan kannella.

Täällä sijaitsee Hollannin kuninkaallisen laivaston tukikohta ja myös hieno merivoimamuseo. Majoituimme Lands End hotelliin. Hotellimme läheisyydestä lähtee lautat länsi friisein saarille (moniko on käynyt?). No 90-luvulla tuli käytyä Trumpalla Texelin saarella.

P-Woman only.

Suihkun raikkaina lähdimme tutustumaan merivoimamuseon tarjontaan. Pihalla on mm. sukellusvene nimeltään Tonijn, jonka sisälle pääsee tutustumaan. Tämä sukellusvene on ollut aktiivikäytössä vuoteen 1991 asti. Sisäpihalla sijaitsee laivan komentosilta (De Ruyter), joka on ollut palveluksessa aina vuoteen 2001 saakka.  Sisälläkin on paljon mielenkiintoista katsottavaa. Ainut harmittava seikka on, että tekstit ja puheet ovat ainoastaan hollannin kielellä.

Museokierroksen jälkeen olikin aika suunnistaa kohti kanavan vieressä sijaitsevia terassiravintoloita. Illallinen hyvässä seurassa ja sitten vaihdettiinkin paikkaa ja nautittiin hieman virvokkeita ennen hotellille kävelyä. Illalla vielä korttirinki pystyyn ja sitten olikin jo aika mennä nukkumaan.

Matkanjohtaja Merivoima Museon edustalla.

Harri HjulgrenKommentoi