Päivät 9-10 | Persian Ride | Batami - Malkhvast - Babolsar

Päivä 9 | Batami - Malkhwast

Uusi päivä ja maisemat sen kun paranee!

Uusi päivä ja maisemat sen kun paranee!

Mahtavia teitä Albortz vuoristossa

Matkalla käytiin bongaamassa koko Iranin ensimmäistä moskeijaa Damghanissa. Kaupungin historia saa alkunsa jo 7000 vuotta sitten! Tarikhanen moskeija oli ennen Arabien valloitusta “tulitemppeli” jossa persialaiset palvoivat nimen mukaisesti “tulijumalaa”.

Arabivalloituksien myötä Islam on levinnyt lähes kaikkialle maailmaan. Vaikka valtaosa muslimeista elää sovussa keskenään, ei ristiriidoilta tai sodilta ole vältytty. Levottomuuksien takana on usein kaksi ryhmää: sunni- ja shiiamuslimit. Ryhmien väliltä on vaikea löytää suuria eroja.

Mikä sitten erottaa sunnit ja shiiat toisistaan? Vastaus on sen verran hankala, etteivät edes kaikki muslimit tiedä vastausta. Käytännön eroja ryhmien välillä on vähän. Kysymys kuuluukin - kuka erottaa sunneja ja shiioja?

Vastaus on Ali, profeetan vävy. Profeetta Muhammed perusti islamin 600-luvun alussa. Muhammed yhdisti nopeasti hajanaisia arabien yhdyskuntia. Muslimeja oli ehkä jo satatuhatta, kun profeetta kuoli vuonna 632.

Piti päättää, kenestä tulisi valtakunnan johtaja, kalifi. Muhammedin ensimmäiset kaksi seuraajaa valittiin ongelmitta. Kolmatta valittaessa muslimit jakautuivat kahtia. Valtaosa muslimeista yksinkertaisesti äänesti tulevasta johtajasta, ja kalifiksi valittiin Muhammedin läheinen toveri Abu Bakr.

Pienen joukon mielestä kalifinviran piti kulkea profeetan suvussa. Ainoa vaihtoehto oli Muhammedin serkku ja vävy Ali Ibn Abu Talib.

Sopuun ei päästy.

Niistä, jotka kannattivat kalifiksi Abu Bakria, tuli ensimmäisiä sunnimuslimeja. Niistä, jotka kannattivat Alia, tuli shiioja. Nimitys shiia tulee arabian kielen ilmauksesta shi'at Ali, joka tarkoittaa Alin kannattajaa tai Alin puoluetta.

Tästä erimielisyydestä syntyi yksi kaikkien aikojen perintöriidoista.

Pohjimmiltaan kumpikin suuntaus uskoo samoihin perusperiaatteisiin, kuten Jumalan ykseyteen ja siihen, että Muhammed oli viimeinen profeetta. Ryhmien välisessä taistelussa on kuitenkin enemmän kyse politiikasta kuin uskonnosta. Konflikteissa poliittiset johtajat ovat käyttäneet uskoneroa hyväkseen.

Maat, joissa muslimit muodostavat uskonnollisen enemmistön.


Järvimaisemat Iranissa. Olemme matkalla kuivan kauden aikana, joten vesi on matalalla, niin kuin alla olevista kuvista näkyy ja järvenpohjaa pitkin pääsi ajelemaan melko pitkälle!

Ennen illallista käytiin vielä katsomassa Badab-E Soortin mineraalimuodostelmia Malkhvastin lähellä. Tämä paikka muistuttaa hieman Turkin Pamukkalea, mutta turisteja on reilusti vähemmän ;)

Päästiin maistamaan lähteestä tulevaa “pyhää” vettä, joka rikin ja raudan takia maistui erikoiselta, mutta virkistävältä!

Majoituimme simppelissä majatalossa, jossa kuitenkin pääsi lähemmäksi paikallista elämää. Teevesi kiehuu notskilla, lampaat vaeltavat vapaasti ja kanat kotkottavat pihalla. Terassilta näköalat suoraan vuorille!

Perinteinen Iranilainen illallinen ja kaikki ruoka-ainekset on lähialueelta taas ;)


Päivä 10 | Malkhvast - Babolsar

Tänään herättiin kukunlaulunaikoihin…

…Ja myös utelias isännän tytär tuli ujosti herättelemään ulkomaalaisia vieraita…

Paikallisoppaamme Eshan kävi illalla kylillä moottoripyörällä ja tietysti ilman kypärää… Yönsä hän vietti sairaalassa ja aamulla ennettiin hänelle pari vahvempaa Buranaa - taas jaksoi hymyillä ;)

Päivään mahtui taas paljon hienoja maisemia ja mielenkiintoisia teitä, mutta ehkä kohokohtana voi pitää sitä, että iltapäivällä laskeuduimme vuorilta alas Kaspianmeren rannikolle.

Pakkohan sitä oli käydä uimassa maailman suurimmassa lätäkössä!

Rannalla oli muutamia paikallisia, mutta suurimmaksi osaksi melko autiota ja kymmeniä kilometriä hyvin tampattua rantaviivaa. Kyllähän sitä ajeltiin sitten aina auringonlaskun saakka edes takaisin :)

Kohti auringonlaskua!


Dani AmosovKommentoi