Päivät 5-6 | Persian Ride | Shirvan - Ghodeneh - Azadshar

Päivä 5 | Shirvan - Ghodeneh

Uusi päivä koittaa ja karavaani jatkaa matkaa kohti Golestanin kansallispuistoa!

Tämän päivän kohokohtina toimii mm. Golestanin kansallispuiston maisemat. Päästäkseen tälle alueelle seikkailemaan pitää hakea luvat etukäteen, sillä kansallispuisto on erittäin tarkasti suojeltu. Täällä asuvat maan viimeiset leopardit. 22 kappaletta. Myös susia, karhuja, sakaaleja, villisikoja, gaselleja ja lukemattomia lintulajeja. Aikoinaan alueella eli myös Kaspian tiikereitä, mutta nämä kuolivat sukupuuttoon jo 1960.

Matkan varrella liehuu silloin tällöin mustia lippuja. Näiden näkeminen tuo nykypäivänä ehkä hieman negatiivisia mielikuvia, mutta täällä se kantaa puhtaasti symbolisia tarkoituksia. Se korostaa Islamin vallitsevaa asemaa uskontona tällä alueella.

Matkamme ensimmäiset pilvet tänään. Kosteus ei kuitenkaan koskaan kondensoitunut sateeksi

Kuivat maisemat vaihtuvat päivän mittaan, kun noustaan noin 1600 metrin korkeuteen ja päästään päivän päättäriin Ghodenehin kylään. Majapaikkana toimii simppeli ja autenttinen Turkmen Ecolodge, jossa nukutaan tottuneesti matoilla ja kaikki ruoka tulee omasta kylästä…

Vuoristossa asuu paljon Turkmeenikansan jälkeläisiä, jotka puhuvat Turkin sukuista kieltä ja myös perinteet ja tavat erottuvat perus-iranilaisen arjesta…

Oltiin perillä lounasaikoihin ja jäi reippaasti aikaa upottautua pienen kylän huveihin :) Eli hieman enduroajelua lähialueen mutapätkillä ja sen jälkeen jokeen viilentymään!


Päivä 6 | Ghodeneh - Azadshahr

Mitään kiirettä eteenpäin meillä ei ollut, mutta herättiin kukonlaulunaikoihin silti :) Äänekäs kukko täällä töissä…

Ecolodge Turkmen koko komeudessaan - 4 huonetta ja keittiö + yhteinen suihku ja vessa. Mitä muuta väsynyt matkustaja kaipaa?

Pakollinen ja majapaikan omistajan vaatima yhteiskuva :) Kaikki halusivat kuvaan meidän kanssa, sillä valkonaamoja näillä nurkilla ei paljon näy. Oltiin ensimmäiset Suomalaiset paikan historiassa!

Maisemat eivät suinkaan pettäneet, vaikka lähdimme laskeutumaan alas vuorilta. Karunkaunista kukkulaista autiomaata riitti silmänkantamattomin!

Päivämme kultturelliosuus:

Khalid Nabin hautausmaa, joka ei oikein löydy mistään opaskirjasta, mutta on todellakin käymisen arvoinen monumentti keskellä ei mitään!

Legendojen mukaan tämä on ollut pyhä paikka jo 5000 vuotta sitten ja toimii silloinkin hautausmaana. Maasta törröttää 600 “tolppaa” jotka erään teorian mukaan edustaa sotilasta kypärässä, mutta mitä todennäköisemmin kyseessä on miesten sukuelin…

Gonbad-e Kavus on 53 metriä korkea torni, joka listataan UNESCO:n maailmanperintölistalla. Se on erittäin hyvin säilynyt ja on vaikea uskoa, että torni on ollut samalla paikalla yli 1000 vuotta. Alun perin torni sijaitsi kukoistavan kauppakaupungin Jorjanin keskustassa, mutta Mongoliarmada ryösti ja poltti kaupungin maan tasalle…

Illaksi laskeuduimme alas laaksoon…

Ja Azadshahrin kaupunkiin yöksi!


Dani AmosovKommentoi