Päivä -60 | EnfieldIndia | Intia - Suomi | Valmistelut

Aika tarkkaan tasan vuosi sitten päivitin EnfieldIntia-matkablogia viimeksi ja sen jälkeen on keskitytty käytännön asioiden valmisteluihin. Silloin matka oli vielä kaukainen ja jotenkin surrealistinen "tapahtuma". Nyt pyörät on ostettu ja lennot varattu kaikki alkaa konkretisoitua - matkaan enää 60 hassua päivää! 

Monet motoristit ja kokeneet maailman matkaajat, jopa valtioiden konsulaatit, pitivät meidän seikkailua mahdottomana - turvallisuus-, byrokraattisistä ja maantieteelisistä syistä! Uskallan väittää, että tämä sai meidät innostumaan reissusta entistä enemmän ;) Loppujen lopuksi - Ainoa mahdoton matka on sellainen jolle et koskaan lähde!

Konepyöräterveisin,

Dani | 17.02.2018 Helsinki


Vuosi vierähti tosiaankin nopeasti ja tämän mittaisessa matkassa valmisteluita riittää. Pitemmissä seikkailuissa et yksinkertaisesti pysty varautumaan kaikkeen, mutta taistelu on puoliksi voitettu jos valmistaudut huolella etukäteen. Varo kuitenkin suunnittelemasta liikaa!  Once in a life time elämyksestä tulee helposti "sotilasoperaatio", jos viet suunnitellun liian pitkälle.

Tiettyjä asioita on hyvä lyödä lukkoon mahdollisimman varhain -

1) Ryhmän kasaaminen 2) Pyörän valinta ja valmistelu 3) Reitti 4) Paperityöt 5) Varusteet matkalle


1) Ryhmän kasaaminen

Matkapyöräily vetoaa ihmisiin hyvin erilaisista syistä - jotkut toteuttavat elinikäisen haaveen, jotkut "kapinoivat" ylisuojaileva yhteiskuntaa vastaan ottamalla tietoisia riskejä ja jotkut yksinkertaisesti pakenevat oravanpyörää. Kaikki me olemme erilaisia, jumalan kiitos, mutta matkamotoristeilla on muutama yhteinen nimittäjä taustoista riippumatta - tarve kulkea moottoripyörällä maailmalla, haistaa, maistaa ja kokea asiat itse, eikä TV'n ruudulta + loputon uteliaisuus joka vetää pois kotoa uudelleen ja uudelleen. Joka tapauksessa pitää herätä uneksimasta ja ruveta toteuttamaan Unelmia!

Yllätys ja ilo oli suuri kun huomattiin, että Suomesta löytyi kokonaiset 17 hullua, jotka sitoutuivat mukaan matkalle! :) Logistisista syistä porukka toki jaettiin kahteen ryhmään - Yhden ryhmän matkajohtajaksi lähtee allekirjoittanut ja toisen ryhmän vetää Sami, jonka matkablogi löytyy tästä.

Ryhmätapaaminen Vantaan toimistollamme 13.01.2018 - jokainen on saannut Royal Enfield Owner's manualin ;)


2) Pyörän valinta

Adventure / Touring markkinat ovat tänä päivänä moottoripyörien nopeitten kasvava segmentti ja niinpä markkinat ovat pulloillaan erilaisia pyörätyyppejä ja lähes kaikki isoimmat valmistajat ovat esitelleet tässä kategoriassa vaihtoehtoja. Jos haluat pelata varman päälle niin aja Bemarilla, jos ärhäkkä japski kiinnosta, niin valintasi on Africa Twin, Italobellalla harvempi uskaltaa Euroopan ulkopuolelle. Jos ollaan täysin rehellisiä, niin "maasturimaiset" Euroopan markkinoille tarkoitetut seikkailupyörät ovat kuorensa alla todellisuudessa maantiepyöriä :) Aivan liian painavia ja tehokkaita möhkäleitä, joissa vilkun vaihtokin vaatii insinööridiplomia. Ihan turha luulo, että sellaisella pärjää ääriolosuhteissa kovin mukavasti...

Pyöräostoksilla Chennaissa 03.01.2018 Royal Enfieldin Showroomissa

Pyöräostoksilla Chennaissa 03.01.2018 Royal Enfieldin Showroomissa

17 x Royal Enfield Himalayania PPB'n tarroilla merkittynä...

... Ja sain T-paidan kaupanpäälle :)

Meidän kannalta pyörän valinta oli melkoisen selvä - Royal Enfield. Kaiken lisäksi, sopivasti ennen meidän matkaa, Royal Enfield lanseerasi "bemarihaastajan" ja Intian markkinoille pamahti kevyt, ketterä ja monipuolinen 411 kuutioinen tykki - Royal Enfield Himalayan! Myös lähtöpaikaksi valikoitui, teemaan sopien, RE tehdas Chennain lähellä - siinä on tehty aikakoneita vuodesta 1955!

Royal Enfield tehtaan sijainti: 

 

Pyörien ostosta Intiassa voisi kirjoittaa kokonaisen kirjan, mutta pitkä tarina lyhyesti - Ulkomaalainen ei saa ostettua / rekisteröityä yhtään mitään Intiassa ilman pysyvää oleskelulupaa - joten liikuttiin välillä "laintulkinnan" harmaalla alueella ja loppujen lopuksi vanhoista paikallisista kontakteista muodostui korvaamaton apu tässä tilanteessa. Kaiken kaikkiaan ostoprosessi vei noin 4 kuukautta! Mutta nyt Chennain Showroomissa meitä odottaa 17 tuliterää Himalayania rekisteröitynä ja valmiina lähtöön! 


3) Reitti

Matkan idea oli meille selvä - Royal Enfieldeilla Chennain tehtaalta pitää päästä PPB'n Vantaan toimistolle noin 2 kuukaudessa - muuten reitti oli avoin ja täysin säädettävissä. Tai niin me ainakin luulimme aluksi... Teoriassa Intiasta pääsee pois kolmella tavalla - A) Nepalin kautta Himalajojen yli ja Kiinaan B) Pakistanin kautta Iraniin ja sieltä eteenpäin C) Burmaan ja sieltä Kiinan kautta länteen.

C vaihtoehto toisi mukaan aivan liian ison koukun (noin +1kk) ja B vaihtoehto olisi huono Pakistanin ja Intian tiukentuneen poliittisen tilanteen vuoksi (kuulemma yksikään Intian rekisterissä oleva ajoneuvo ei pääsee Pakistanin puolelle + Pakistan vaatii Carnetin kaikilta ulkomaalaisilta ajoneuvoilta) eli jäljelle jäisi vaihtoehto A, mutta sekin oli pois pelistä sillä 2014 Nepalissa tapahtunut 8 Richterin maanjärjestys oli tuhonnut "Friendship Highwayn" - ainoan tien Nepalin ja Kiinan välillä Himalajojen yli!

Olimme työstäneet aika pitkälle menon Pakistanin kautta, kunnes Kiinalainen kontakti lähetti vihdoin viestin, että 2,5 vuoden jälkeen Nepalin ja Kiinan välinen tie on vihdoinkin auki! Olemme todennäköisesti ensimmäinen ulkomaalainen moottoripyöräryhmä joka ylittää Himalajat Nepalista Kiinaan! :)

Kun vuorten ylitys oli lyöty lukkoon, niin loppumatkan suunnittelu oli jo suhteellisen helppoa:

Matkan reittisuunnittelu - oransilla merkattu ajovapaat päivät ja oikeanpuoleinen sarake - päivämatka kilometreissa.


4) Paperityöt & Byrokratia

Paperisota/lappusulkeiset ennen matkaa ja matkan aikana on monen mielestä, syystäkin, se vähiten kiinnostava asia. Fakta on vaan se että reissun onnistumisen kannalta tämä osio on ratkaisevassa roolissa. Aasiassa ja idässä et ole kukaan ilman oikeita lappuja, leimoja, kontakteja ja allekirjoituksia! 

Nyrkkisääntönä voisin sanoa, että aloita paperityöt ja valmistelut heti kun olet päättänyt matkasta - älä missään nimessä jätä viimeisille minuuteille! 

Teimme luettelon kaikista tarvittavista dokumenteista, viisumeista ja papereista (yleisvinkki - ota kaikista tärkeistä papereista valokuvia ja lähetä itselleen sähköpostiin):

1. Passin pitää olla voimassa vähintään 6kk matkan päättymisen jälkeen. Poliisilta voit hakea myös passin kaksoiskappaleen matkaa varten - silloin voit hakea viisumeita kahdesta eri maan konsulaatista samaan aikaan. Esimerkiksi Uzbekistanin viisumin kanssa voi kestää yli kuukausi - passi on kiinni konsulaatissa. 

2. Ajokortti + kansainväliset ajokortit - Suomalainen ajokortti käy monissa paikoissa, mutta on vieläkin rutkasti maita jotka vaativat "kansainvälisiä ajokortteja", niitäkin on kahta eri versiota - tällä matkalla tarvitsemme molemmat. Ajantasaisen tiedon ajokorteista saat autoliiton sivuilta.

3. Matkavakuutuskortti - Varmista aina ennen matkaa, että vakuutus korvaa kaikissa reitin varrelle sattuneissa maissa. Varmista, että vakuutus korvaa moottoripyöräilyn aikana sattuneet vahingot ja että missään ei lue pikkuprintillä esim. korkeusrajoituksia vuoristossa tms. 

4. Viisumit - viisumien järjestäminen ja niihin kuhunkin liittyvien ehtojen ymmärtäminen on ratkaiseva ja aikaa vievä prosessi. Suomen passi on erittäin vahva matkustusväline ympärimaailmaan - listan maista joihin pääset ilman viisumia löydät tästä. Etenkin Aasiassa, Itäblogin maissa ja keski-Idässä on maita jotka vaativat lupia.

Matkamme viisumi vaatimukset:

1. Intia - Turistiviisumi vaaditaan - saa noin viikossa

2. Nepal - Viisumi rajalta (näitä varten pidä aina mukana passikuvia pitkällä matkalla)

3. Kiina - tämä oli suurin päänsärky byrokratian kannalta. Kiinaan on erittäin vaikeaa päästä omalla ajoneuvolla - Kiina vaatii paikallista ajokorttia, väliaikaisia rekisterikilpiä ja suurehkon deposiitin jätettäväksi tulliin. Kaiken lisäksi Tiibetin alueella ei saa ajella itsekseen, vaan ainoastaan paikallisoppaan kanssa. Sen päälle Nepalista Tiibetin mentäessä perus Kiinan viisumi ei päde, vaan pitää hakea erityistä Tiibetin lupaa ja ryhmäviisumia Kathmandusta. Tässä meitä auttoi kaikkien käytännön asioiden kanssa suuresti Kiinalainen kontaktimme ja myös Samin Nepalialaiset kaverit.

4. Kirgisia - et tarvitse viisumia

5. Tadzhikistan - todella helppo E-Viisumi, jonka saat netistä. Olemme myös ajamassa Pamir Highwaytä pitkin - siihen vaaditaan erityislupa. 

6. Uzbekistan - yllättävän vaikeaa ja pitkäkestoinen prosessi. Auttaa paljon jos puhut Venäjää ja pystyt kommunikoimaan suoraan konsulaatin kanssa Riikassa. Tarvitaan kutsu ja viisumi.

7. Turkmenistan - vetää vertoja Kiinalle byrokratiassa, mutta loppujen lopuksi helppo järjestää paikallisten matkatoimistojen kautta. Tarvitaan viisumi - saa rajalta, kutsu ja paikallinen opas saattueeksi

8. Azerbaijan - helppo E-Viisumi 

9. Georgia, Turkki, Bulgaria, Romania, Ukraina - Et tarvitse viisumia

10. Valko-Venäjä - Tarvitset kutsun, mutta se on helposti järjestettävissä 

Tässä vaiheessa meillä taitaa olla kaikki viisumit kunnossa, paitsi Uzbekistanin. Kutsua odotellaan Tashkentista, Uzbekistanin pääkaupungissa


5) Varusteet matkalle

Päivitän tästä erillisen blogiosion lähempänä lähtöä - pysy kuulollaan! :)


Eli tässä tiivistettynä miten olemme edenneet valmisteluiden suhteen vuoden aikana. 17.04 lento Chennaihin ja Royalin keula kohti unohtumattomia seikkailuja!

Dani Amosov2 Comments