Päivä 9 | LochNess | Rosslare - Fishguard - Manchester | 380km

Tänään kohti Walesia (kymriksi Cymru, lat. Cambria), joka on Ison-Britannian niemimaa. Englanti on sen rajanaapuri idässä, Irlannin meri lännessä ja pohjoisessa. Maasto on melko vaihtelevaa. Eteläosissa on tasaisia rannikkotasankoja, ja maan keski- ja pohjoisosissa on kukkula- ja vuoristoketjuja. Ilmasto Walesissa, niin kuin kaikkialla Britannian rannikkoalueella, on merellinen, ja sää on usein pilvinen, kostea ja tuulinen. Meille sattui taas kerran hyvä tsägä ja jopa hieman auringonpaistetta :)


Herätys soi klo 6.00. Nopea, mutta maittava aamiainen ja 10 minuutin ajo Rosslaren satamaan. Nyt on aika jättää Irlanti taaksemme ja siirtyä seikkailemaan Walesin puolelle. Laiva lähti klo 08.00 ja kolmisen tuntia myöhemmin rantautui Fishguardin satamaan. Eurot taas vaihtuivat Punniksi ja kilometrit maileiksi.

Huippusesonkina laudat on pakko varata etukäteen, sillä etenkin viikonloppuisin tunku on melkoinen. Muuten toiminnasta ei mitään valittamista - kaikki aikataulussa ja laivamatka meni leppoisasti :)


Heti Fishguardin satamasta alkaen Walesin maisemat olivat mielettömän hienot. Ensin ajettiin Pembroksihiren kansallispuisto, sitten pientä rantatietä seuraten Aberystwyhtin kaupunkiin saakaa! Yrittäkäähän lausua kaupungin nimen Aberystwyth! :)

Kymrin kieli on virallinen kieli täällä päin - sitä ja englannin kieltä pitää kohdella tasavertaisesti. Esimerkiksi tienviitat ovat kahdella kielellä. Walesin englanninkielisissä kouluissa kymri on pakollinen aine 16 vuoden ikään asti, kymrinkielisissä kouluissa se on opetuskieli. Kymrin puhujia on kaikkiaan noin puoli miljoonaa eli noin 19 prosenttia väestöstä.

Nopea lounastauko matkan varrella... 


Pian Aberystwythin jälkeen vastaan tuli Snowdonian kansallispuisto, joka edustaa ehkä Walesin hienointa vuoristoseutua. Walesin korkeimmat huiput ovat myös Snowdonian alueella pohjoisessa. Korkein niistä on 1 085 metrin korkuinen Snowdon!

Milläköhän Tero ohjaa pyöränsä? :)

Mutkia Snowdoniassa riittää!


Colwyn Bayn kohdalla alkoi olla kaikilla sen verran jano, että hypättiin motarille ja paukuteltiin tunnissa Manchesteriin. Motarilla kaistoja oli välillä 8 per suunta!

Olutta ja burgereita - mitä muuta motoristi tarvitsee? 

Hinnasto jos vaimo soittaa! :)

Daniil AmosovComment