Päivä 2 | LochNess | Edinburgh - Loch Ness - Inverness | 390km

Ensimmäisen ajopäivän reitti suureinpiirtein - Edinburghista pois valtatietä pitkin ja loppumatka pikkuteitä Loch Nessin rannoille ja Invernessiin...


Edinburghin aamu valkeni puolipilvisenä. Lämpötilat pyörivät 15 asteen paikkeilla ja sininen taivas pilkahteli lupaavasti silloin tällöin pilvenhattaroiden välistä. Kevyt Skottilainen aamiainen koostui kinkkuleivistä, myslistä ja kahvista - sillä pärjää hyvin lounaaseen asti.

Klo 08.20 tilatut taksit saapuivat hotellin eteen. Janne ja Eija yhdellä taksilla hakemaan Ultra Gliden Harrikka vuokraamosta ja heidän kaveriksi, taksin perässä, Eino ja Jaana omalla Road Kingillä. Muut toisella taksilla kohti Edinburghin BMW edustusta.

5 Bemaria nätissä rivissä odottamassa noutajaa :) vuokraamopäällikkö, Greg, tuli kättelemään meitä heti ovilta. Paperihommat hoidetiin pois alta 10 minuutissa, tutustuttiin pyöriin ja sitten 2 harrikka pamahtikin jo pihaan - ryhmä kasassa ja lähtövalmiina jo hieman ennen 10.00!


Vuokraamosta nokka melko suoraan kohti pohjoista. Hieman aikaa meni, ennen kuin kaikki tottui vasemmanpuoleiseen liikenteeseen, mutta mitään ongelmia se ei näyttänyt kenellekään aiheuttavaan. Aina ennen liikenneympyrää piti hieman skarpata, että kumpaan suuntaan sitä pitikään nyt kiertää? :)

Kinrossin kohdalla hypättiin pois valtatieltä ja lähdetiin nauttimaan pikkuteistä. Välillä molemmin puolin metsää, välillä peltoja ja kukkuloita. Silloin tällöin välähteli puiden välistä järvi jos toinenkin.


Crieffin kylässä sijaitsee Famous Grousen tislaamo - monelle suomalaisellekin tuttu merkki :) Famous Grouse on yksi Skotlannin myydyimmistä viskeistä ja tislaamo on maan vanhin. Matthew Gloag tislasi ensimmäisen satsin vuonna 1896.

Yksi suosittu linna on Blair Athol Castle , joka sijaitsee hurmaavassa Pitlochryn kylässä. 1200-1300-luvuilta peräisin oleva linna on nätisti sisustettu sisältä, ja siellä pääsee tutustumaan herttuoiden elämään. Linna on toiminut lähiaikaan saakka Atholin herttuan asuinpaikkana, mutta nykyinen viranpitäjä on vaihtanut Skotlannin sateet Etelä-Afrikkaan.


Heti pian Blair Atholin jälkeen päästiin testaamaan sadevehkeitä. Sade loppui kuitenkin heti seuraavan kukkulan takana. Otettiin sadevehkeet pois. Sade alkoi seuraavan kukkulan takana :) Päätettiin pitää kamppeet päällä päättäriin asti...


Päivän ehkä kuuluisin pysäkki - Loch Ness järvi, jossa tarinoiden mukaan hirviö vaani matkailijoita! Teron kanssa käytiin tietysti etsimässä Nessiä suoraan järvestä, mutta mitään emme löytäneet :) Vesi oli vähintäänkin raikas...

Huhtikuussa 1933, John Mackay teki ensimmäiseksi nykyaikaiseksi kutsutun havainnon Nessiestä. Vasta tämän jälkeen väitettyjä näköhavaintoja Loch Nessin hirviöstä alettiin tehdä säännöllisemmin. 1. huhtikuuta 1934 gynekologi Robert Wilson otti pitkäkaulaisesta otuksesta kuuluisaksi tulleen valokuvan, jonka hän itse tunnusti vuonna 1994 huijaukseksi. Kymmenien vuosien uutteran etsinnän jälkeen hirviötä ei ole löydetty edes kaikuluotaimella.

Loch Ness on tilavuudeltaan Britannian suurin makean veden allas, sillä siinä on vettä enemmän kuin Englannin ja Walesin järvissä yhteensä, noin 7 452 miljoonaa kuutiometriä. Loch Nessin pinta-ala on 56,4 km², se on 37 kilometriä pitkä ja paikoin yli 230 metriä syvä.


Vähän klo 17.00 jälkeen saavuttiin päivän päättäriin - Invernessiin. Kypäräkaljat, nopea suihku ja illallinen hyvässä seurassa kruunasivat tämän päivän.

Daniil Amosov1 Comment