Päivä 1 | LochNess | Edinburgh

Kukkuloita, vuonoja, linnoja ja keskiaikaisia taloja. Kummituksia, säkkipillejä ja outoja piirakkareseptejä. Edinburgh on todellakin tarujen kaupunki!

 

Finnairin siivillä suora lento Helsingistä Edinburghin kestää vaivaiset 2,5 tuntia. Perillä kellot siirrettiin Greenwichin aikaan, eli 2 tuntia taaksepäin ja kaiken kaikkiaan hotellille saavuttiin noin kymmenen maissa aamulla. Huoneet eivät olleet vielä valmiina, joten tavarat säilöön ja yhteistuumin kohti lähintä pubia :)

Ensimmäinen pubi löytyikin muutaman sadan metrin päästä hotellilta. Yllätykseksi saimme kuitenkin kuulla, että Iso-Britannian lakien mukaan alkomaholia tarjoillaan vasta klo 11.00 alkaen! Me kun luultiin, että nyt saavuttiin pubikulttuurin luvattuun maahan, mutta byrokraatit ovat näköään tehokkaita myös täällä päin...

Pienellä kävelylenkillä saatiin aikaa kulutetuksi ja klo 10.55 astuttiin reippaasti baarin ovesta sisään. Tarjoilija otti tilaukset vastaan, pisti käden oluthanalle, varmisti sivusilmällä seinäkellosta että lain sallima aika on koittanut ja puristi täydellisen tuoppilisen jokaiselle. Tästä se reissu alkaa!


Pubin jälkeen oli luonnollista jatkumoa päivälle tutustua maailman suurimpaan skottilaisen viskin kokoelmaan. "The Scotch Whisky Experience" on eräänlainen museon, tislaamon ja kaupan yhdistelmä. Tällä hetkellä kokoelmassa on noin 3400 erilaista pulloa!

Ensin käydään läpi viskin valmistusprosessi ja alueellinen ero, opetellaan haistelemaan ja sitten vasta asiaan - maistellaan!

Eija ja Janne ihmettelevät kokoelman suuruutta...

Teemu, William Wallace ja Jukka :)

Näistä 6'sta pullosta kokoelma alkoi 1888

Vanhan kaupungin pääkatu "Royal Mile" tarjoaa niin paljon nähtävää, että sen varrelle kuljeksien voisi viettää helposti montakin päivää. Kuuluisia ovat mm. vaikuttavan näköinen St. Gilesin katedraali ja kadun päättävä Holyrood Parkin puisto. Puiston ehdottomasti tunnetuin maamerkki on Holyroodin palatsi ja sen vieressä puolestaan sijaitsee raunioitunut luostarikirkko Holyrood Abbey.

Royal Milen toisessa päässä, Edinburghin vanhassa kaupungissa sijaitsee jykevä linnoitus, jonka mittasuhteet paljastuvat oikeastaan vasta lähempänä - linnoituksen todellinen laajuus paljastuu kävijälle viimeistään sisääntuloportin sisäpuolella. Kaupungin siluetissa Edinburghin linna muodostaahyvin tunnusomaisen maamerkin joka näkyy hyvin eri puolilta keskustaa; eikä ihme, sillä pystysuoraa kallioseinää on useimmilla puolilla 80 metriä.

Skotlannin kuningaskunnassa keskeisessä roolissa ollut linna on yli tuhatvuotisen historiansa aikana kokenut 26 piiritystä, mikä on antanut linnalle maineen Brittein saarten piiritetyimpänä.


Kaupungista tuli Skotlannin pääkaupunki vuonna 1437, mutta virallisesti kaupunki on perustettu jo kolmesataa vuotta aiemmin. Tätä ennen roomalaisten tiedetään käyneen seudulla jo sata- ja kaksisataaluvuilla kokeilemassa onneaan kelttiheimojen alueiden valloittamisessa. Edinburghin tarina ulottuu siis kauas vuosisatojen taakse, ja kaikki tämä näky edelleen kivisen kaupungin ilmeessä.

Mielestäni paras tapa tutustua kaupunkiin omaan tahtiin on lähteä pienelle kävelylle "Water of Leith" jokea pitkin. Nätti polku vie läpi idyllisten puistojen, kohti mahtiponttisia katedraaleja ja sieltä voi halutessaan kaartaa vanhan kaupungin kautta kohti Edinburghin linnaa.


Eino ajoi omalla Harrikalla Suomesta noin viidessä päivässä ja liittyy meidän porukkaan saaristolenkille :)

The Original Raj Residence - meidän hotelli Edinburghissa. Hyvä palvelu ja lähellä kaikkea + mukavat huoneet. Voin suositella.

The Original Raj Residence - meidän hotelli Edinburghissa. Hyvä palvelu ja lähellä kaikkea + mukavat huoneet. Voin suositella.


Huomenna haetaan pyörät ja lähdetään seikkailemaan kohti pohjoista!

Daniil AmosovComment