Päivä -1 | LochNess | Helsinki - Edinburgh

Tervetuloa nojatuolimatkalle Ison Britannian ja Irlannin halki moottoripyörillä!

7 motoristiä ja 2 urheaa takapenkkiläistä käynnistävät moottorit Edinburghissa 16.06.17 ja lukuisien seikkailujen jälkeen palaavat takaisin Skotlannin pääkaupunkiin 26.06.17. Siinä välissä; Pohjois-Skotlannin ylängöt ja viskitislaamot, Loch Nessin mysteerinen järvi ja pubit, vähemmän tunnettu Belfast, Irlannin mielettömät mutkatiet ja pala metsä-Britanniaa!

Pidemmittä puheitta julistan "LochNess" seikkailun alkaneeksi!

14.06.2017 Helsinki | Dani 


Matkan suunniteltu reitti niin ja näin - noin 3000 kilometriä pikku, mutkikkaita asfalttiteitä Skotlannin, Irlannin, Walesin ja Englannin ympäri!


Yhdistynyt Kuningaskunta, eli Iso-Britannia koostuu nykyään Englannista, Skotlannista, Walesista ja Pohjois-Irlannista. Siihen samaan syssyyn yleensä liitetään myös itse Irlanti, mikä ei tietenkään ole poliittisesti oikein. Kaikkia näitä alueita yhdistää kuitenkin rikas ja kompleksinen historia, syvälle pinttyneet "vanhan maailman" perinteet ja uniikki kulttuuri!

Motoristeille on tarjolla lukemattomia maailmanluokan ajoteitä, jos vaan osaa etsiä oikeita reittejä. Tällä matkalla teihin tutustutaan Suomesta, ja melkein koko Euroopasta poiketen, vasemmanpuoleisessa liikenteessä. Kaikki Euroopan vasemmanpuoleisen liikenteen maat ovat nykyään saarivaltioita. Britannian ja Irlannin lisäksi, myös Maltalla ja Kyproksella ajetaan "väärällä puolella".   

Vasemmanpuoleinen liikenne juontaa juurensa aikaan, jolloin ensimmäiset tieverkostot ja säännökset kehitettiin. Aikaan, jolloin moottoripyöristä tai autoista ei ollut tietoakaan.

Koska suurin osa ihmisistä on luonnostaan oikeakätisiä, pidettiin tien vasemmalla puolella kulkemista parempana itsepuolustuksen kannalta. Mikäli vastaantulija ei ollutkaan ystävällismielinen, oli ratsastajan helpompi tarttua miekkaan vahvemmalla kädellään.

Koko sivistynyt maailma kulki pitkään vasemmalla. 1700-luvun lopulla käynnistynyt Ranskan suuri vallankumous kuitenkin muutti tilannetta.

Vallankumouksen seurauksena Ranskassa muutettiin kaikkea mahdollista lähestulkoon pelkästä muuttamisen ilosta. Niinpä myös vasemmanpuoleinen liikenne vaihtui nopeasti oikeanpuoleiseksi. Puolta Eurooppaa hallinneen Ranskan keisarin Napoleon Bonaparten valloittaessa uusia alueita, levisivät myös uudet lait ja käytännöt laajalle. Britannian imperiumi pysyi uskollisena perinteille.

Päivä -1 | Helsinki - Edinburgh

Kelit tällä hetkellä matkan varrelta - katsotaan piteleekö :)


Nyt loppupakkaukset, halaukset ja lentävällä laitteella kohti Edinburghia - päivitän blogia mahdollisuuksien mukaan päivittäin.

Daniil AmosovComment