Päivät -2 - 0 | Portugalin kierros | Lomailua Portossa, osa 2

Tutustumisviikko Portoon on päättymässä ja pian päästään tositoimiin. Skootteripäiväkirja on suljettu ja loppuviikolla tutustuttiin kaupunkiin patikoiden. Ennustettu pilvisyys ja sittemmin sateetkin saapuivat ja lämpötila laski noin 15 C:een. Positiivisesti katsoen näin oli hyvä, satakoon sateet ja haihtukoon pilvet taivaan tuuliin sunnuntai-aamuun mennessä, niin kuin oli ennustettu.

Vanhan kaupungin kujat, kahvilat, katedraalit ja kaupat tulivat tutuksi aamupäivällä aloitetun kävelyretken ansiosta. Viikon tähän saakka parhaat Pastel de Natat, eli leivokset jonka keskusta on täytetty suussa sulavalla vanilja creemillä, maisteltiin jokivarren kahvilassa Capuccinojen kyydittämänä. Ja tulipa niitä maisteltua muuallakin…

Caian puolella käytiin vielä kerran rautasillan alasiltaa pitkin kävellen. Joen rannassa on vilkasta ravintola- ja basaarielämää ja hintatasokin hieman edullisempi kuin Portossa. Näytti siltä, että portiviinin myynti ja maistelu on Douro-joen eteläpuolen erityisyys ja valtti.

Retken päätteeksi ajettiin joen rannasta komeasti gondoli-köysiradalla takaisin ylärautasillalle, mistä kiivettiin vielä vähän matkaa vanhalle nunnaluostarille joki- ja kaupunkimaisemia ihailemaan. Kohta lampsimme jo rautasiltaa pitkin kohti hotellia. Ismoa nunnaluostariin kiipeäminen ei enää innostanut ja hän oikaisi suoraan hotellille. Se oli viisas valinta, sillä tyhjällä luostarilla ei ollut nunnista tietokaan.

Fado-esitys vaatimattomassa tilassa herätti ennen esitystä tunteen, että nyt turistia viedään. Yhden tunnin kestänyt esitys sitran ja akustisen kitaran säestämänä ja tulisen Fado-solistin esittämänä, oli mieliinpainuva musiikkielämys. Fado esitystä ei kannata jättää kokematta jos Portugaliin matkustaa.

Ja rohkeasti peremmälle vaan…

Ei tuurilla, vaan tunteella!

Perjantaina iltapäivällä pilvisyys muuttui lähes jatkuvaksi sateeksi. Hyvä hyvä, antaa tulla vaan kunnolla, että sunnuntaina on taivas avoinna. Pikku sade sopi mainiosti shoppailuun. Portugalista saa muun muassa hienot nahkakengät edullisesti. Yleisesti ottaen kaikenlaisia tyylikkäitä vaatteita saa todella käypään hintaan.

Portviini on alueen kiistaton “kansallisjuoma”, mutta tiukempiakin merkkejä löytyy, jos haluat vetää…. olalle:)
(Oli pakko sanoa)

Pikkuhiljaa päiväkävelyt vaihtuivat iltapäivätorkuiksi. Ne keskeytti Ismo T. ja Risto T. saapumisilmoituksellaan, että hotellilla ollaan. Eipä muuta kun soitto samassa hotellissa asuvalle Ismo J:lle, että lähdetäänkö pikku iltalenkille kavereita morjestamaan.

Kävelyt käveltiin ja tulojuomat juotiin, kotiin suunnistettiin grilliravintolan kautta.. Portugaliassa on erityinen kansallisherkku, piirakka jossa rasvaisen voitaikinan sisään on leivottu muutama hyvin maustettu kinkun siivu. Makunystyrät tykkää, mutta housujen vyö jo valittaa kurjuuttaan..

Jyrki LehtinenKommentoi