Päivät -5 > -2 | Portugalin kierros | lomailua Portossa

Kevään 2024 Portugalin kierroksen tutustumisviikko alkoi hieman ennen kuin kevään tulo teki täyskäännöksen Suomessa. Kunnon yöpakkaset ja uusi lumipeite peitti koko maan, joten oli hyvä lentää kesää odottamaan tänne etelään tutkimaan alkavan matkan lähtö- ja paluukaupunkia ja sen nähtävyyksiä.

Portugalin valtio nojaa etelä- ja länsilaidaltaan tukevasti Atlantin valtamereen ja sen rajanaapurina on Espanja niin idässä kuin pohjoisessa. Lempeän ilmaston ja hienojen maisemien ansiosta Portugalia voidaan hyvällä syyllä kutsua “eteläksi”. Moni ei ehkä tiedä, että Portugali on entinen suurvalta joka omisti yhdessä Espanjan kanssa tekemänsä keskinäisen sopimuksen perusteella puolet koko maapallon maanosista, kertoo historiankirjoitus. Tuosta noin vain, vaatimattomuus kaunistaa…

Saavuimme majapaikkaamme maanantaina iltapäivällä . Lämpötila oli Portugalin keväälle tyypillinen, noin 20C ja aurinko paistoi heleästi. Ensi viikoksi, eli meidän moottoripyörämatkaviikolle on luvattu sateita ja pilvistä, mutta onneksi ennusteet näyttävät paranevan matkan lähestyessä, joten pidetään peukkuja sen suhteen.

Porto on Portugalin toiseksi suurin kaupunki Lissabonin jälkeen ja sen asukasluku on noin 260 000 asukasta.
Vastapuolella Douro-jokea sijaitsee ikään kuin samaksi kaupungiksi laskettava Vila Nova de Gaia, jota kutsutaan tuttavallisesti Gaiaksi (mutta missä on Heikki?) Gaian asukasluku on noin 300 000 asukasta. Portugalilaisen matematiikan mukaan Porto on kuitenkin suurempi kun Gaia.

Yhdessä nämä muodostavat noin 1,5 miljoonan asukkaan metropolialueen. Missä lie nuo laskuista puuttuvat lähialueiden, noin miljoona asukasta oikein piileskelevät, se jäi selvittämättä.

Porton kaupunki tarjoaa monen moista nähtävää lähes jokaiseen makuun. Vanhan kaupungin “pittoreski keskusta” - hei, hetkinen …. Tähän palataan vielä, sillä onhan Porton vanha keskusta Unescon maailmanperintöluetteloon merkitty kohde, jossa nähtävää riittää.

Kaupunkiin tutustuminen aloitettiin vuokraamalla skootteri jolla lähdettiin pariksi päiväksi cruisailemaan “matka-apulaisen”, Jaanan kanssa. Kohta selviäsi ja selvisikin miltä koko kaupunki näyttää.

Gaiaan pääsee Douro-joen siltoja pitkin, joita on useampia. Me ajoimme ehkä Porton tunnetuimman nähtävyyden, eli rautasillan kautta Gaiaan ja tulimme toista siltaa pitkin takaisin. Ajelimme edelleen joen Porton puoleista rantaa pitkin aina Atlantin valtamerelle saakka nautiskellen sen tarjoamista maisemista.

Tiivis, joen varteen ja rautatieaseman väliin sijoittuva vanha keskusta tarjoaa upeita elämyksiä jalankulkijalle.
Täällä saneerataan kovaa vauhtia mm. jo 1100 luvulla rakennettua kirkkoa ja koko keskusta on tällä hetkellä ikään kuin “under construction works”. Suoraan sanottuna upeiden rakennusten ympäröimä keskusaukio on yhtä suurta rakennustyömaata. Vuokraamon Tiago tiesi kertoa, että vanhaa kaupunkia saneerataan nyt oikein isolla kädellä jonkin rahoituspaketin ansioista.

Otetaanpa selvää mitä kaikkea kaupungista löytyy. Kuvassa Jaana ja Jyrki.

Porton vanhassa kaupungissa on vanhoja harmaita rakennuksia, joista jotkut ovat romahtamispisteessä ja toiset puolestaan upeasti restauroituja. Liikenneruuhkat kaupungissa olivat “espanian style”, ruuhkaa ja autoja riittää ja torvet soi, mutta liikenne soljuu kuin itsestään. Oli oikeastaan hienoa pujotella skootterilla ruuhkissa seisovien autojen väleistä, tiedät kai sen tunteen?

Rautatieasema

Porton museoratikat ajavat runsaan parin kilometrin reittiään Douro-joen reunaa pitkin päättäriltä päättärille.

Skootterilla pääsi sujuvasti muutaman kilometrin päähän taidemuseolle, Museu de Arte Contemporânea de Serralves:lle tutustumaan näyttelyyn, upeaan puistoon ja sen kartanomaisemiin.

Casa de Musicassa pääsi puolestaan kuulemaan huippuluokan harpunsoittoa (totta!) rakennuksessa, jonka konserttisalien akustiikan kerrotaan olevan Euroopan parhaimpia.

Akustiikka kunnossa ja portaat suorassa, kaikki hyvin.

Kaupunki-ajeluretkellä poikettiin myös moottoripyörävuokraamossa varmistamassa, että kaikki on kunnossa sunnuntaina alkavaa matkaa varten. Samalla paiskattiin kättä Tiagon ja Alexandran kanssa, emme olleet ennen tavanneet heitä. Sähköposteista ja muista järjestelyistä tutut nimet saivat nyt kasvot. Paikalliseen tapaan joimme myös pienet expressot, sillä kahvikulttuurilla on merkittävä rooli myös täällä Portviinien viljelyseuduilla.

Yayoi Kusaman taidetta.

Taidemuseon puistoa. “Melko tyypillinen” koti ja pihapiiri 30-luvun tyyliin Portugalin vauraimman henkilön rakennuttamana ja aikanaan asumana. Vahva suositus, menee ehdottomasti must -listalle.

Kartanon puistossa on useita lähteitä ja lampia ja niissä kasvaa…

Douro-joki.

Illan tullen ratikka- ja rautasilta täyttyy auringon laskua kuvaavista turisteista, joita on pilvin pimein, tai ainakin tuhatmäärin. (Luku arvio perustuu hevosmiesten tietotoimiston akateemiseen arvaukseen)

Lomapäivä on mukava päättää majesteettisissa tunnelmissa iltakahvin merkeissä.

Parissa päivässä skootterilla ehti ajella mukavasti ja edullisesti ympäri Portoa. Antaa liikenteen vaan viedä minne milloinkin. Nähtiin Atlantin aallot, Porton hiekkarannat, Douro-joen törmät ja sen vanhat rakennukset.

Vahva suositus omatoimiseen ajeluun kaupungilla, jos vietät muutaman päivän loman ennen moottoripyöräretkeä saapuessasi Portoon, tai jäät matkan jälkeen muutamaksi päiväksi kaupunkiin.

Jyrki LehtinenKommentoi