3 päivä | Outokumpu - Raate - Suomussalmi | 380 km

Outokummusta suunnistettiin suoraan Pielisen länsipuolen sorateille kohti Juukaa. Yön sateen kastelemat kovapintaiset soratiet olivat nautinnollisen niljakkaita ja nyt päästiin ajamaan paikoin todella liukkaita pätkiä.

Juuasta pääsee metsien kautta Valtimoon, josta edelleen Kuhmoon. Jos haluat kokeilla kuinka pyöräsi kulkee tai kuljettajan pää kestää, niin täällä on juurikin ne piiiitkät suorat.

Emme kuitenkaan suosittele näiden taitojen esittelyä juuri PeterPanBike matkalla, sillä parhaat temput kannattaa esittää kotipaikkakunnan terveyskeskuksen parkkipaikalla, mistä on lyhyt matka hoitoon ja kaverit ehtivät tulla kannustamaan toipumista…

Tästä suoraan Kuhmoon

Varsinainen Eero tykkää Africa Twin -vuokrapyörä kokeilustaan, vaikka löysä sorapinta ei suosikkeihin vielä kuulunutkaan. Oma BMW XR 1000 tarjoaa hieman toisenlaisen tuntuman, mutta asfaltilla.

Pojaat, tulkaa syömään, kello on jo puoli kolme!

Kuhmossa vanha kunnon huumeparoni Esko oli laittanut pöydän koreaksi. Lounastauko näillä selkosilla määräytyy useimmiten paikkakunnan ja tarjonnan, ei kellonajan mukaan.

Tankkaus Kuhmossa ja kohti “skutsia” ja Raatetta. Tenere-pojilla tunnelma sen kun kohoaa, mitä pohjoisemmaksi matka joutuu.

Raatteen tielle ajettiin ikään kuin koukaten Vartiuksen raja-aseman kautta. Rajalla oli kaikki kunnossa. Ajamalla rajalinjaa pitkin pohjoiseen päästiin todella mukaville pikkuteille. Kuin yllättäen päästiin sivutieltä aivan Raatteen vanhan rajavartioaseman portin lähelle.

Kyllä itsenäisen Suomen puolella on helppo hymyillä toteavat Eero, Pekka, V-P, Kari, Jukka, Tris, Martin, Laura, Ville ja Teemu.

Tämä on hyvä pitää mielessä, kun pyssyjen kanssa pelaa. 30-40 -luvulla tiedottaminen oli selkeää eikä sisältänyt turhia kieli- tai mielikuvia. Kuva on vartiotuvan seinätaulusta.

Tämä on täysi romu, tietää tukkirekkakuski Ville kertoa.

Jussin johdolla kohti Raatteen tien muistomerkkiä, mars mars…

Raatteen tien taisteluiden muistomerkin aukio on täynnä kiviä. Yksi kivi jokaista taisteluissa kaatunutta 7000-9000 sotilasta kohden.

Ajopäivä ja sen Ilta päättyi sanan mukaisesti Kiannon kuohuihin. Kylpylän erilaisia saunoja oli kiva kokeilla ja pulahtaa välillä kylpylän porealtaaseen vilvoittelemaan.

Jyrki LehtinenKommentoi