Päivä 6 | Marokko | Ouarzazate - M'hamid - Erg Chigaga | 270km + 40km

N9 tie Ourzazatesta M'hamidiin on täysin absurdi pätkä maallikon näkökulmasta. Välillä 4 kaistanenkin upouusi asfaltti highway vie aavikon halki, jossa asuu enemmän aaseja kuin ihmisiä. Syy tuohon meille selvisi myöhemmin, kun 10 sotilashummerin letka ajoi hirveätä vauhtia vastaan. Tie on rakennettu sotatoimia silmälläpitäen. Jos Algerian rajoille pitää siirtää joukkoja niin se käy kuin tanssi N9 pitkin...

Herätyskello soi klo 6.00, tarkoituksena lähteä matkaan heti ensimmäisten aurinkosäteiden kanssa klo 07.00. Herään kuitenkin jo 5.30 WhatsApp viestiin Crisseltä. Hän vietti yönsä posliiniblondin kanssa eli normikielellä matkamme ensimmäinen vatsaongelma. Yön aikana tuli paha olo ja kuume nousi. Ajokunnossa hän ei ollut. Hätä ei kuitenkaan tämän näköinen, sillä samasta hotellista löytyi tilaa ja meidän oli joka tapauksessa tarkoitus ajaa Ourzazaten kautta huomenna matkalla Marrakeshiin. Eli Crisse saisi melkein pari päivää lepo aikaa. 

Suunniteltuun mukaisesti, mutta nyt 6 pyörän voimiin lähdimme kohti Etelää...

Zagoran portti. 270 kilomerin matka taittui N9'ä pitkin noin 3,5 tunnissa. Vuoriston yli.

Zagoran kaupunki on yllättävän eläväinen paikka keskellä ei mitään. Ympärillä ainoastaan Saharan hiekkaa. Ohi kulkeva Draa joki ja pohjavedet mahdollistavat elämää. Asukkaita vajaat 40000. Tauon paikka.

Zagorasta jatkoimme vielä 100 kilometriä etelään kohti Algerian rajaa. M'hamidissa oli sovittu treffit paikallisen matkanjärjestäjän kanssa. 

M'hamidissa klo 11 ja meidän kuljetus ei ollut vielä valmis. Se ei ketään haitannut, sillä paikasta löytyi WIFI ja uimaallas ;)

Voin rohkeasti suositella Sahara Experienceä jos olette liikkeellä näillä kulmilla :) Pyörätkin saimme sisäpihaan parkkiin safarin ajaksi...

M'hamidista eteenpäin jatkoimme nelivetojeepillä. Hetken olimme sitä mieltä, että matka olisi kyllä taittunut pyörilläkin, mutta brassaillu loppui heti kun dyynit alkoivat :)

Majapaikastamme oli rantanäköala. Meri vaan puuttui ;) Lämpötilat 36-40C

Ilkka, Markus ja Tom "Saunomassa"

Auringonlasku aavikolla on omanlaisensa kokemus. Unohtumaton.


Auringonlaskua lähdettiin katsomaan Erg Chigagan korkeimmalle dyynille. Eikä menty mopoilla tai jeepillä, vaan ihka aidolla "aavikonlaivalla" - Dromedaarilla! :) Kameli sopii aavikolle kuin nyrkki silmään ja miljoonien vuosien varrella siitä on kehittynyt kuivien olosuhteiden mestari. 

Rasvakudoksesta koostuvan, ravintoa säilövän kyttyränsä ansiosta kameli pystyy elämään pitkiä aikoja vähällä ruualla ja vedellä, mutta keitaalle päästyään kameli voi juoda mahdottomat määrät vettä. Kameli voi elää 30 päivää ilman vettä, ja se saattaa menettää kolmanneksen ruumiinsa painosta kuolematta.

Daniil AmosovComment