Päivä -2 & -1 | Intia | Chennai

 

Helsinki - Delhi - Chennai

Helsinki - Delhi - noin 6:n tunnin lento, 3 tunnin vaihtoaika ja vielä 3 tunnin lennot Chennaihin. Kolmen tunnin vaihtoaika tuli ihan tarpeeseen, sillä nykysääntöjen mukaan Intian matkoilla matkalaukut ei voi laittaa menemään suoraan päätöskohteeseen, vaan ne pitää tullata ns. ensimmäisessä kosketuskohteessa - tässä tapauksessa Delhissä. Eli laukku piti saada ulos ja sitten koko check-in/ turvatarkistus rumba uudestaan... Sen jälkeen kerkesin napata mukaan Starbucksista kahvit ja koneeseen.

Kaiken kaikkiaan lennot menivät hienosti ja rennosti - pari elokuvaa, illallinen ja nukkumaan, ei sen kummempaa... Minusta on välillä aika hauskaa kuunnella miten ihmiset valittavat nykyajan lentomatkustuksesta - he saavat sen kuulostamaan 40-luvun Saksan läpi hevosvankkureilla ajamiselta. "Voitteko kuvitella - lento oli 20 minuuttia myöhässä ja sitten me odotettiin vielä puolituntia kiitoradalla! Eikä koneessa ollut edes Wi-Fi:ä!" Tämän jälkeen minun tekee mieli aina kysyä - ja mitä sitten tapahtui? Lensitkö ilmojen halki linnun lailla? Siirryitkö paikasta toiseen 1000 kilometrin tuntivauhdilla? Nopeasti ihmiset unohtavat, että aikoinaan tällainen matka taittuisi ehkä hyvällä tuurilla parissa kuukaudessa ;)

Helpoin ja nopein tapaa päästä lentokentältä hotellille on ehdottomasti pre-paid taksi. Menet tiskille, sanot päämäärän ja maksat pyydetyn summan, saat lipun ja menet taksille. Ei tarvitse enää tinkiä tai selitellä minne olet menossa... Lentokentältä meidän hotellille, Chennain keskustassa, matkaa on noin 30 minuuttia ja koko lysti kustansi 450 Rupia eli 8 euroa.

Kaikki raha-automaatit joihin törmäsin päivän aikana näyttivät samanlaista viestiä - "not working" 

Ensimmäinen rahanvaihtopiste joka oli auki ja vaihtoi Euroja löytyi Chennain lentokentältä. Kerralla sai vaihtaa max. 70 euroa ja kurssi oli lähinnä laillista ryöstöä, mutta minkäs teet kun ei ole vaihtoehtoja... Kurssitaulukko, josta näkyisi päivän kurssi oli tietysti sammutettu, joten veikkaan että sen hetkinen tilanne määräytyy naamakertoimen mukaan :)

Jos ette ole kuulleet, niin selvitän hieman miksi paikallisen rahan saanti Intiassa on tällä hetkellä niin valvottua ja rajoitettua:

Paikallinen valuutta on nimeltään Intian Rupia lyhenne Rs. (valuutan nimi tule sanskritin sanasta rupjakam eli hopearaha). Yleisessä kierrossa on viime vuosina ollut eriarvoisia seteleitä - 10Rs (0.14€), 20Rs (0.28€), 50Rs (0.70€),100Rs (1,4€), 500Rs (7€) ja 1000Rs (14€)

8 lokakuuta 2016 Intian valtio ilmoitti, että 9 lokakuuta 2016 lähtien 500 ja 1000 Rupian setelit eivät ole enää käytössä ja ihmisillä on noin kuukausi aika tuoda setelit takaisin pankkiin! Tämän tarkoitus oli vähentää väärennettyjen seteleiden määrän ja myös savustaa ulos isojen käteisvarastojen omistajia - eli rikollisia ja likaisia poliitikkoja :) 

Suomessa tällainen juttu menisi vielä suhteellisen kivuttomasti, sillä kaikkialla käy myös kortit. Intiassa asian laita on hieman toinen... Ihmiset ryntäsivät pankkeihin vaihtamaan käytöstä poistettuja seteleitä ja nostamaan mahdollisimman paljon pieniä seteleitä - kaikille käteistä ei tietenkään riittänyt ja pankkien edessä olevat jonot paisuivat kilometrien pituisiksi, pankkiautomaatteja ryöstettiin ja ympäri maata ihmiset osoittivat mieltä!

Nyt, 3 kuukautta myöhemmin, tilanne on hieman rauhoittanut ja kiertoon on tullut esimerkiksi 2000Rs. setelit... Silti jonot pankkien edessä nostavat niskakarvat pystyyn, pankkiautomaatit ovat tyhjillään ja rahanvaihtopisteet vaihtavat vain 70 euroa kerralla... Katsotaan miten monta kertaa me joudutaan tiskaushommin matkan aikana, kun käteinen loppuu ;)

Sään suhteen meillä on käynyt mieletön tuuri, sillä viime viikolla Chennaihin ja Itä-Intiaan yleensäkin oli iskenyt taifuuni joka kaatoi puita, tuhosi rakennuksia ja katkaisi sähköt melkein koko kaupungista. Myös Chennain lentokenttä oli myrskyn takia kiinni pari päivää... Nyttemmin taifuuni jatkoi matkansa kohti Pohjois-Intiaa ja pois meidän reitin varrelta.

Ainoa mikä muistuttaa viimeviikon tapahtumista - kaatuneita puita siivotaan, sähkölinjoja korjaillaan ja siellä täällä näkyy tuhoutuneita rakennuksia... Muuten lämpötilat pyörivät 30C nurkilla ja aurinko porottaa täysillä!

Vajaa viikko ennen meidän tuloa...

Kaatuneet puut ovat edelleenkin monien katujen blokkina....

Kaatuneet puut ovat edelleenkin monien katujen blokkina....

Yksi Chennain pääkaduista...

... Pääkatu jatkuu ;)

Näkymät hotellimme kattoterassilta.

Ryhmälaiset valuu pikku hiljaa omia aikojaan hotellille ja porukka alkaa olla kasassa - Juha-Pekka tuli minun kanssa samalla lennolla Delhiin, mutta jäi pariksi päiväksi tutustumaan kaupunkiin, Hannu tuli Delhin kautta eilen Chennaihin, Kauko ja Marjatta lensivät Mumbayn kautta perille aikaisin aamulla ja Jukka tuli tänään (21.12.2016) - kaikki paikalla!

Tällä kertaa pieni porukka - 5 kuskia ja yksi urhea kyytiläinen... Nätistä salmiakkimuodestelmasta on turha uneksia paikallisessa liikenteessä, mutta pieni porukka pysyy helpommin kasassa - Yksi PeterPanBiken mottoista onkin "Pieni ryhmä, suuri seikkailu!" ja kun on Intia kyseessä, niin seikkailu on kyllä taattu! :)

Tänään illalla saadaan pyörät ja huomenna lähdetään ajamaan kohti Hosuria!

21.12.2016 Dani

Daniil Amosov2 Comments