Päivät 34-35 | Dusanbe - Baysun - Bukhara | 545 km

Matkamme jatkui eilen vapaapäivän jälkeen kohteena uusi valtio Uzbekistan. Sovittiin Danin kanssa siten, että hänen ryhmä lähtee ensin matkaan ja me tunti perässä, jotta saataisiin ryhmäkohtaista rajanylitysaikaa lyhennettyä. Dusanbesta rajalle oli matkaa 70 kilometriä ja matka taittui melkoisen rivakasti yhdellä tankkauksella. Ulosmenossa joidenkin laukkuja katsottiin tarkemmin ja siinä meni hetki. Uzbekistanin puolella meni paperihommissa noin parisen tuntia, mutta raja oli muutoin hyvin selkeä ja asiallinen. Meillä oli suunnitelma, että jos rajalla menee kauan, jäädään yöksi Deunauhin, mutta kun päästiin mukavasti yli niin jatkettiin Baysuniin saakka.

Loppukilometrejä Tajikistanin puolella. Melko massiivinen tuotantolaistos taustalla ja oli presidentin kuvia vähän väliä tien varrella.

Loppumatka tänne oli hienon näköistä aavikkomaisemaa ja vuoristoa. Baysun on 1,2 kilometrin korkeudessa ja ilma täällä on miellyttävä. Ei liian kylmä, eikä kuuma. Ainut ongelma tänään oli rahan saaminen. Pankkiautomaatteja ei ole, eurot eivät kelpaa ja dollareitakaan ei saisi virallisesti vaihtaa eikä nekään kelpaa maksuvälineeksi. Mustan pörssin kautta dollareita paikallisvaluutaksi, jotta saatiin hotelli ja illallinen maksettua.

Ensimmäisen kilometrit Uzbekistanin puolella. Tie oli parus "Soviet" -mallia.

 

Lounas- ja jätskitauolla.

Mosseja, Ladoja ja muita vanhoja neukkuvehkeitä täällä on pilvin pimein.

Alkoi melko lailla lämmetä keli loppupäivästä.

Tänään matka jatkuu historialliseen kaupunkiin Buharaan. Alun mutkien jälkeen päivä oli suoraa aavikkotietä. Qarshi oli ensimmäinen isompi kaupunki matkan varrella ja sielä oli toiveena saada rahaa jotta saa bensaa ja ruokaa. No kohtuullinen rasti se rahan saaminen oli. Pienen haeskelun jälkeen löytyi pankki, jossa ensin annoin kortin maksupäätteeseen ja sain paperit, joilla hain dollareita toiselta luukulta jotka vaihdoin paikalliseen rahaan kolmannelta. Kolmella sadalla dollarilla sai reilut kaksi miljoonaa somia, eli melkoisen kasan seteleitä. Lopputie oli nopea ja Buharaan saavuttiin ennen viittä lämpötilan ollessa arviolta jossain kolmenkymmenen hujakoilla. Huomenna jälleen uusi maa Turkmenistan.

Rautahevoset parkkeerattuna majapaikan eteen Bukharassa

Rautahevoset parkkeerattuna majapaikan eteen Bukharassa

Pitkään tauolla ollut matkalaisesittely jatkuu tänään. Vuorossa on matkalainen Juha.

Juha Vane
Ikä: 64
Asuinpaikka: Vantaa
Synnyinpaikka: Helsinki
Ensimmäinen moottoripyörä: Hurqwarna Silver Pilen

Juha on eläkkeelle jäänyt laivateollisuuden jälkimarkkinointipäällikkö. Juha on uusiomotoristi (mutta ei kankea nahka). Juha asustelee vaimonsa Pirjon ja koiransa Godyn kanssa Vantaan reunassa. Juha haluaa lähettää terveisiä Pirjolle kotiin.

Sami Hokkanen1 Comment