Espanja | Andalusia 11.10-15.10.2017


Tervetuloa Andalusiaan!

Syksy Välimeren rannikolla on ollut paikallistenkin mukaan poikkeuksellisen kuuma ja kuiva. Elohopeaa näytti koko viikonlopun ajan 25-34C ja muutama kohtaamamme satunnainen tumma pilvi sai puristettua pari pisaraa visiiriin! :) 

Andalusia on luonteeltaan varsin vuoristoista: yli puolet sen pinta-alasta on 500 metrin yläpuolella. Sierra Morenan vuoristo muodostaa sen pohjoisrajan Kastiliaa vasten. Eteläosassa lähellä Välimeren rannikkoa on Sierra Nevada, joka on osa Betican vuoristoa. Niiden välissä aukeaa laakea Guadalquivirin laakso.

Vuoristoisuus ja hienot kelit luovat erinomaisen pohjan ns. "pikaiselle mutkaviikonlopulle" motoristin näkökulmasta ;)


Päivä 2 | Teba - El Bosque - Estepona - Torremolinos | 330km

Eilen viimeisetkin ryhmäläiset saapuivat Torremolinokseen ja tervetuloillallisen yhteydessä käytiin reitit, ryhmäajotaidot yms. läpi. Tänään sitten pyörien hakuun ja kohti mutkia! :)

10 varattua pyörää odotti hienossa rivissä, pestyinä ja huollettuina. Paperihommatkin olimme tehneet pitkälti etukäteen, joten nopeiden allekirjoituksien jälkeen ei muuta kun matkaan!

Tarkoituksena oli tankata pyörät täyteen heti ensimmäisellä pensa asemalla ja niin myös teimme 200 metriä vuokraamolta. Ensimmäinen liikenneympyrä kuitenkin osoittautui vaaralliseksi, sillä Simolta lähti molemmat renkaat alta ja hän läsähti epäonnekkaasti koko painollaan olkapäälle. Hetken vielä toivottiin, että mitään vakavampaa ei sattunut, mutta tankkauksen jälkeenkään hän ei yksinkertaisesti pystynyt nostamaan kaasukättä ylös. Ei muuta kun pyörä takaisin vuokraamoon ja Simo taksilla kohti Benamaldenan sairaala. Muut jatkoivat matkaa suunniteltun mukaisesti...

Ensimmäisen tunnin aikana tapahtui toinenkin onnettomuus - Jaska veti mutkan vähän liian pitkälle ja päättyi perunapeltoon! Pyörä kaivettiin ulos, putsattiin ja todettiin ajokelpoiseksi. Samoin myös Jaska. Ensiaputaidoista oli taas hyötyä ja suosittelenkin jokaiselle motoristille ensiapukurssia - ettei mee peukalo suuhun tämmöisessä tapauksessa!

Jaskalle pakko nostaa hattua - hän otti tapahtuman opettavaisena seikkailuna ja jatkoi mukisematta (varovaisemmin!) matkaa! :)

Seuraavassa kylässä, kahvikupillisen äärellä, käytiin Jaskan ulosajo ja siihen johtaneet syyt tarkemmin läpi:

Molemmat tapaturmat (Simon ja Jaskan) sattuivat ensimmäisen ajopäivän alkupuoliskoilla, joten tietynlaista alkukankeutta ajotaidoissa tietysti oli. Kotimaassa ei yksinkertaisesti pääsee harjoittelemaan ajoa vuoristoisilla mutkateillä. Ajolinjat ja tilannenopeus ovat täysin erilaisia, näillä reiteillä. 

Jatkettiin matkaa entistä varovaisemmin ja jokainen oman mukavuusalueen nopeuksilla - mitään ongelmia ei sitten ollut koko viikonloppuna!

Andalusia on motoristin todellinen aarrearkku - liikennettä hyvin vähän (pikkuteillä), asfaltti erinomaisessa kunnossa (pääsääntöisesti) ja maisemat maailmanluokkaa (poikkeuksetta!)

Iltapäivällä mutkiteltiin Esteponaan ja rannikkoa pitkin takaisin Torremolinokseen sopivasti ennen auringonlaskua. 

Simolta tuli viestiä Benamaldenan sairaalasta - 4 kylkiluumurtumaa ja lapaluussa myös. Joten hänen ajot päättyivät tämän matkan osalta tähän. Hyvin epäonnekas sattuma, mutta valitettavasti näitä sattuu moottoripyöräillessä. Motoristeja on kolmenlaisia - ne jotka ovat kaatuneet, ne jotka valehtelevat kaatumisesta ja ne jotka eivät yksinkertaisesti aja tarpeeksi :) 


Päivä 3 | Torremolinos - Alhama De Granada - Frigliana - Torrenolinos | 320km

Tänään suuntaamme kohti itää ja Sierras De Tejedan vuoristoa! Tie kulkee pitkät pätkät noin 1500m korkeudessa, herkempiä jo huimaa kun kurvailemme jyrkänteen reunaan louhittua kapeaa tietä. Reitistä löytyy jo huvittaviakin piirteitä, vai mitä voi sanoa kahdesta peräkkäisestä 360 asteen mutkasta!

Mutkia koko päivä! :)

Lounaaksi mutkittelimme Friglianaan. Kylä sijaitsee vain noin 6 kilometrin päässä Nerjasta sisämaahan päin ja Málagaan on matkaa vain noin 50 kilometriä. Costa del Solin kylistä Frigiliana on varmasti yksi kauneimmista ja ainutlaatuisimmista valkoisiksi kalkittuine taloineen ja kapeine katuineen. Jopa Espanjan matkailun edistämiskeskus on valinnut kylän virallisesti "Andalusian kauneimmaksi". 

Friglianan "Pueblo Blanco" eli Valkoinen kylä koko komeudessaan.

Torremolinoksesta on vaikeaa löytää hyviä ruokapaikkoja. Tarjonta on paljon, mutta suurin osa tarjoaa perus turistisapuskaa. El Gaton loungea ja heidän Tapas Experiencea voi kyllä rohkeasti suositella - vatsan saa täydeksi erilaisilla maistiaisherkuilla :)


Päivä 4 | Torremolinos - Coin - Ronda - Grazalema - Teba | 300km

Tänä päivänä oli luvassa mutkien lisäksi myös muutama kulttuurikohde - monelle tuttu Ronda ja vähemmän tunnettu Juzcar.

El Burgon ja Rondan välinen tie - motoristisielu lepää. Ei kuitenkaan korkeapaikkakammoisen :)

PeterPanBiken matka Andalusiaan keskittyy ns "off the beaten track" paikkoihin. Eli vältellään turistirysiä kaikilla mahdollisilla tavoilla, mutta Rondan kaupunkia emme tietenkään voineet skipata! 

Ronda on rakennettu korkealle Serranía de Rondan vuoristoon. Kaupungin halkaisee 120 metriä syvä El Tajo -rotko, jonka yli on rakennettu 1700-luvulla Puente Nuevo -silta. Rotkon eteläpuolella sijaitsee maurien rakentama vanhakaupunki (La Ciudad) kapeine kujineen ja pohjoispuolella uudemmat rakennukset.

Kaupungissa sijaitsee yksi Espanjan vanhimmista härkätaisteluareenoista, vuonna 1785 valmistunut Plaza de Toros de Ronda. Nykyään areena ei ole enää aktiivikäytössä vaan toimii museona. 

Andalusian ryhmä: Jukka, Hannu, Teuvo, Pertti, Raimo, Jaska, Harri, Urpo ja Dani kameran takana


Seuraavana ohjelmassa oli valkoisista kylistä radikaalisti erottuva Juzcarin Smurffikylä :) Pitäjä tuli tunnetuksi siitä, kun kaikki sen talot maalattiin sinisiksi osana Smurffit-elokuvan maailmanlaajuista mainoskampanjaa vuonna 2011. Júzcarin piti olla smurffikylänä yhden vuoden, mutta lisääntyneet turistimäärät ja smurffit-tuotteiden myynnin työllistävä vaikutus saivat aikaan sen, että 80% kyläläisistä halusi kansanäänestyksessä pitää Júzcarin toistaiseksi sinisenä.


Kaikki hyvä päättyy aikanaan ja niin päättyy myös meidän pikamutkamatka Andalusiaan. Noin 1000 kilometriä ja 5000 mutkaa + lukemattomia kokemuksia ja muistoja rikkaampana on kiva lähteä takaisin kohti SUomen syksyä ;)

Tuoretta kalaa grillataan meitä varten ;)

Daniil Amosov1 Comment