"Amerikan pääkatu", "Teiden äiti", "Will Rogersin valtatie" - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Tätä legendaarista reittiä on ylistetty niin lauluissa, kuin elokuvissa ja ajan myötä siitä tulikin eräänlainen amerikkalaisuuden ja vapauden symboli.

Pelkkä numero 66 saa automaattisesti ajattelemaan Amerikkaa halkovaa vanhaa valtatietä.

Interstate valtatieverkoston myötä Route 66 virallisesti lakkautettiin 1985. Saatat ihmetellä miksi vanha, lakkautettu tie on niin monen motoristin unelmalistalla?

Niin tai näin jos matkan teko on sinulle yhtä tärkeää kuin päämäärä, vanha historiallinen Route 66 on ainoa oikea tapa matkustaa Amerikan halki!


 
 

”If you ever plan to motor west

Travel my way

Take the highway that’s the best

Get your kicks on Route 66”

Näin kuuluvat Bobby Troupin vuonna 1946 säveltämän laulun sanat! Troup lähti itsekin paremman elämän toivossa aikoinaan länteen kohti Hollywoodia. Bobby ja hänen vaimo Cynthia pakkasivat koko omaisuuden vanhaan Buickiin ja lähtivät matkaan. Aluksi heidän tie edistyi highway 40 pitkin ja Troup yritti säveltää kappaleen nimenomaan tiestä nro 40. Mutta jossain vaiheessa Cynthia ehdotti hyvältä kuulostavan iskulauseen - ”Get Your Kicks on Route 66”. Loput on legendaa ;)


 
 

Route 66 trivia

 • Route 66 perustettiin 11 marraskuuta 1926, yhdistämällä olemassa olevia pätkiä kokonaisuudeksi.

 • Tie lakkautettiin virallisesti 1985 ja sen jälkeen se myös poistettiin kartoista. Nykyään tie on palaamassa karttoihin nimellä "Historic Route66".

 • Karkeiden arvioiden mukaan Routen pituus on 2448 mailia, eli noin 3940 kilometriä - tie kulki eri aikakausina hieman eri reittejä pitkin.

 • Route 66 kulkee 8 osavaltion ja 3 aikavyöhykkeen läpi. Osavaltiot ovat: Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Teksas, Uusi Meksiko, Arizona ja Kalifornia.

 • Vuonna 1926 ainoastaan 1000 kilometriä 66:sta oli asfaltoitu. Vasta vuonna 1937 tie päällystettiin päästä päähän.

 • Vuonna 1946 Bobby Troup kirjoitti kuuluisan "Get your kicks on Route66" laulun. Biisin ovat esittäneet ja levyttäneet sen jälkeen lukuisat artistit mm. Nat King Kole, Rolling Stones, John Mayer ja Depeche Mode.

 • Route 66 alkupiste on East Adams Street Chicagossa ja loppupiste on Santa Monica Pier Santa Monicassa Los Angelesin lähellä.

 • Tucumcarissa, New Meksikossa on Texaco niminen bensa-asema. Se on ainoa asema joka on ollut auki Route 66 perustamisesta nykypäivään saakka.

 • Red's Giant Hamburgers Springfieldissä Missourissa oli maailman ensimmäinen drive-thru-ravintola.

 • Kansasin osavaltiossa on ainoastaan 20 kilometriä Route 66:sta. Silti sitä ei kannata jättää väliin ;)

 • Noin 85% alkuperäisestä tiestä on nykyään ajettavassa kunnossa.

 • John Steinbeck, 1939 julkaistussa kirjassaan "Vihan Hedelmät" kutsuu ensimmäistä kertaa Route 66 tietä nimellä "Teiden Äiti".

 • Route 66:sen maantieteelinen keskipiste sijaitsee Adrian kylässä Teksasissa. Pisteen kohdalla on "MidPoint Cafe" ja kyltti jonka edessä voi ottaa valokuvia.

 

Routen virallinen keskipiste, Adrian Teksas

Route 66 Museo, Pontiacissa

 

Tien historia pähkinänkuoressa

Route 66 ei näy nykyajan kartoissa ollenkaan ja monille tulee yllätyksenä, että varsinaista yhtenäistä Route 66 ei ole koskaan ollutkaan. Kaikki lähti liikkeelle yhden miehen (Cyrus Avery) ideasta vuonna 1923 - hänen mielestä piti yhdistää sadat olemassa olevat tiet ja polut yhdeksi pääväyläksi Amerikan halki. 

Averylla sanotaan olleen päähänpinttymä siitä, että tien numeron piti olla ”pyöreä”. Hän olikin ehdottanut tien numeroksi 60, mutta tästä numerosta syntyi kiistaa erityisesti Kentuckyn edustajien taholta.

 

He vaativat Virginia Beachin ja Los Angelesin välisen tien numeroksi US 60. Väittelyn jälkeen Avery tyytyi nykyiseen numeroon, joka oli vapaana, koska hän mielsi numeron helpoksi muistaa ja lausua.

Route 66 perustettiin vuonna 1926 yhdistämään Yhdysvaltain itäosat länteen.

 
 

Route 66'sen alkutaipale

 
 

Kun tiejärjestelmä oli lopulta virallistettu, Avery perusti U.S. Highway 66 Associationin. Järjestön tehtävänä oli edistää reitin päällystämistä koko matkalta sekä edistää tien käyttöä.

Vuonna 1928 vastaperustettu yhdistys teki ensimmäisen julkisuustempauksensa: maratonkilpailun Los Angelesista New York Cityyn. Kilpailun reitti Los Angelesista Chicagoon oli Route 66. Tempaus onnistui - useat julkisuuden henkilöt, kuten Will Rogers, tervehtivät juoksijoita reitin varrella. Yhdistys jatkoi toimintaansa reitin varrella olevien yritysten äänitorvena kunnes se lakkautettiin vuonna 1976.

Suuri kuivuus 1930-luvulla Kansasissa ja Teksasissa ajoi monen maanviljelijäperheen hakemaan töitä Kaliforniasta.

Route 66 oli näiden ihmisten pääasiallinen kulkuväylä ja heitä kutsuttiin alentavasti nimellä ”Okies” (Oklahomalainen).

Suuren laman aikana valtatie helpotti sen varrella olevien yhdyskuntien tilannetta. Reitti kulki useiden pikkukaupunkien läpi ja liikenteen kasvaessa auttoi synnyttämään monia pieniä perheyrityksiä, lähinnä huoltamoita, baareja ja motelleja valtatien varrelle.

Route 66 oli ensimmäinen kokonaan päällystetty valtatie Amerikassa vuonna 1937. Toisen maailmansodan aikana Kalifornian sotateollisuus veti lisää väkeä länteen. Route 66, joka jo muutenkin oli suosittu ja kokonaan asfaltoitu, muodostui pääväyläksi ja toimitti myös sotamateriaalia itään.


Route 66 jossain päin Arizonaa...

Silta kuivuneen joen yli Kansasissa...


Ensin suosion huipulla, sitten unholaan...

1950-luvulla Route 66:sta tuli Los Angelesiin suuntaavien lomailijoiden pääreitti. Reitti kulki Arizonan Painted Desertin läpi ja läheltä Grand Canyonia. Matkailun nopea kasvu antoi sysäyksen kaikenlaisille tienvarsinähtävyyksille kuten tiipiin-muotoisille motelleille, jäätelökojuille, intiaanitöiden myyntikojuille ja käärmefarmeille.

Meramec Caverns St. Louisin lähellä alkoi mainostaa itseään ”Jesse Jamesin piilopaikkana”. Big Texan mainosti 72 unssin (noin 2 kiloa) pihviannosta ilmaiseksi, jos sen pystyi syömään tunnissa! :)

Route 66:n kuolinisku tuli vuonna 1956 kun presidentti Dwight Eisenhower allekirjoitti uuden Interstate Highway Act -lain.

Euroopassa taistellut Eisenhower oli ollut hyvin vaikuttunut Saksan Autobahneista ja visioi vastaavanlaisen suuren ajonopeuden sallivan tieverkoston Yhdysvaltoihin.

Kun maantien käyttö loppui 1985, osia siitä käytettiin eri tavoin paikallisesti. Monessa kaupungissa se muodosti kauppaliiketien, joka liittyi moottoritiehen. Joitakin osia käytettiin paikallisteinä tai yksityisteinä ja osia hylättiin täysin.

Kuitenkin noin 85 prosenttia on vielä ajettavassa kunnossa ja huolellisella reittisuunnittelulla voi ajaa melkein kokonaan alkuperäistä reittiä.

Route 66 on legenda ja ”suuri amerikkalainen seikkailu”,  josta täällä selvästi ollaan ylpeitä.

 
 

Kuuluisa Wigwam motelli Holbrook, Arizonassa

Big Texan ravintola tarjoaa 2 kilon pihvejä ilmaiseksi, ainoana ehtona on se, että saat sen kurkusta alas tunnissa!

Motellin huoneet ovat Wigwameja ;)

Paikka josta Pixar oli saanut inspiraation "Cars" animaatiota tehdessään...

 
 

Route 66’sen vanhin pensa-asema Mount Olivessa, vuodesta 1926!


Matka alkaa perinteisesti itärannikolta

Chicago, Illinois on mistä Route 66 alkaa jos olet menossa länteen ja myös loppu jos olet tulossa sieltä. Kaupunki tunnetaan myös arkkitehtuurista ja etenkin lukuisista pilvenpiirtäjistä. Maamerkkinä toimii yksi maailman korkeimmista rakennuksista - 442 metriä korkea Willis Tower. Valmistuttuaan vuonna 1973 se oli maailman korkein rakennus.

Tämä on matka Amerikan sydämeen, yhdysvaltalaiseen elämään ja kulttuuriin. Se on ajettavaa historiallisesti oikein idästä länteen, kohti laskevaa aurinkoa.

Sen takia matkanteko alkaa yleensä suurten järvien rannalta Chicagosta, jossa reitin virallisena lähtöpisteenä pidetään "Route66" kylttiä East Adams kadulla.

Route 66 vie kylien ja kaupunkien läpi aina St.Louisiin asti jossa tie ylittää Mississippi-joen ja sukeltaa Missourin maastoon... Reitti Chicagosta St.-Louisiin oli olemassa toki jo ennen Route 66 ja se seurasi vanhoja intiaanipolkuja kun uudisasukkaat matkasivat länteen hevoskärryillä - reitin nimi oli tuolloin Pontiac Trail.

Route 66’sen alkukyltti East Adams kadulla Chicagossa

Yksi mielenkiintoinen pikku kaupunki Route 66 varrella on Springfield, joka tunnetaan myös Abraham Linkolnin kotikaupunkina...

Vaatimattoman näköinen talo taustalla on, kunnostettu ja nykyään museona toimiva, Abraham Linkolnin koti...

Illinois on tunnettu myös Amerikan "maissivyöhykkeenä" - tasaista peltomaisemaa riittää


Illinois & Missouri

Chicagon pilvenpiirtäjien jälkeen kohti länttä ajettaessa ensimmäinen suurempi pysähdyspaikka on St. Louisin kaupunki. St. Louisin nähtävyyksiin kuuluu muun muassa, suomalais-amerikkalaisen arkkitehdin, Eero Saarisen suunnittelema korkealle kaupungin ylle kohoava Gateway Arch.

Lähes 200 metrin teräsrunkoinen kaari kohoaa korkeuksiin Mississippi-joen rannassa St. Louisissa. Suositun legendan mukaan McDonaldsin logo muodostuu kahdesta peräkkäisestä kaaresta :)

Vuonna 1803 Yhdysvallat osti Napoleonilta Lousianan territorion. Ennen maakauppoja Yhdysvaltain maaraja kulki Mississippi-jokea myöten. Länteen laajentumisen muistoksi syntynyt monumentti valmistui vuonna 1965, muutamaa vuotta Eero Saarisen kuoleman jälkeen.

Auringossa kimmeltävän maailman suurimman yhtenäisen teräskaaren korkeus ja leveys on sama, 192 metriä.

Saarisen kaari, Missisippi joki ja perinteinen siipirataslaiva

Ylhäältä pikkuriikkisistä ikkunoista avautuu upea näkymä yli 50 ilometrin päähän.


Kansas & Oklahoma

Matka jatkuu halki Kansasin ja Oklahoman - molempien maisemaa leimaavat omalaatuinen keski-lännen "amerikaana" ja maalaismaisema. Nyt ollaan Yhdysvaltain takapajulassa, maalaisjunttien, rednekkien ja hillbillyen sydänmailla.

Tässä vaiheessa Route 66 näyttää matkailijalle myös sitä Amerikkaa, josta televisiossa tai elokuvissa harvemmin kerrotaan - täällä ollaan kaukana Chicagon trendikaduista tai Hollywoodin glamourista.

Ihmiset täälläpäin ovat aitoja, uteliaita ja vieraanvaraisia. Meiltä tultiin melkein joka pysäkillä kysymään mihin moottoripyöräklubiin tuo sinivalkoinen lippu viittaa :)

P1050382.JPG

Oklahoman maisemat...

Pieni pätkä Kansasia...

Elk Cityssa, Oklahomassa sijaitsee kiistämättä maan paras Route 66 museo!


Teksas


Seuraavaksi matka jatkuu mainetta niittäneeseen Texasin osavaltioon. Maiseman vaihtuvat taas! Laitumia on niin pitkälle kun silmä jaksaa kantaa ja siellä täällä näkyy jättimäisiä karjalaumoja!  Texasissa kasvatetaan karjaa enemmän kuin missään muualla päin USA:ta, joten osavaltiossa saa ehdottomasti parhaat pihvit. :)

Mainio paikka pihvin syömiseen löytyy vanhasta karjakaupungista - Amarillosta. jossa kuuluisa Big Texan Steak Ranch sijaitsee. Big Texan lupaa ilmaiseksi kahden kilon jättipihvin, jos sen jaksaa syödä alle tunnissa.

Amarillon erikoisin nähtävyys, Cadillac Ranch, sijaitsee hieman kaupungin ulkopuolella. Se aina liittynyt kiinteästi Route 66:n historiaan. Projektin sponsoroi vuonna 1974 Teksasilainen miljonääri Stanley Marsh - tunnettu taiteen rakastaja.

Cadillac Ranchin ajatuksena oli esittää Cadillakkien evoluutiota, sillä maahan on kaivettu 10 autoa valmistusjärjestyksessä. Kulma jossa autot ovat, täsmää tismalleen Gizan pyramidien kanssa...

Big Texan pihvitalo, Teksas

Big Texan pihvitalo, Teksas

The Big Texan pihviravintola hakee lähialueelta asiakkaita limusiineilla syömään - ilmaiseksi!

Teksasilainen aamupala, kaikilla kolesteroleilla ja kyllä jaksaa! :)

Taustalla Cadillac Ranch :)

Adrian, Teksas ja Route 66 keskipiste

Santa Rosa, New Meksiko - todella makea automuseo


New Meksiko

Teksasin jälkeen Route 66:n kulkija siirtyy vähitellen intiaanien maille. Navajo-intiaanien historiaan pääsee tutustumaan halutessaan hyvinkin tarkasti uudisraivaajien kaupunkina tunnetussa Holbrokissa. Navajot ovat eräs nykypäivän runsaslukuisimmista alkuperäiskansoista Pohjois-Amerikassa ja heitä lasketaan olevan lähes 300 000.

Tähän lukuun sisältyvät kaikki, jotka ilmoittavat vähintään yhden isovanhemmistaan navajoksi. Suurin osa heistä asuu navajo-reservaatissa, joka sijaitsee osittain Arizonan, Utahin ja New Mexicon alueilla.

Kulttuurien sekoitus näkyy selkeästi Holbrokin katukuvassa...


Arizona

Grand Canyonin seudun kiinnostavin nähtävyys on luonto itsessään – jyrkät kalliot ja maiseman upeat värit jäävät takuulla mieleen. Grand Canyonin seinämät putoavat pystysuoraan alas lähes kahden kilometrin syvyyteen. Kanjonin pohjalla pilkottaa kiemurtelevana kapeana nauhana virtaava Colorado-joki. Jyrkänteen pohjoisrinne siintää kilometrien päässä.

Luonto on muokannut maisemasta mielikuvituksellisia muotoja. Kerrokselliset, eriväriset kivimassat muodostavat tornimaisista huipuista kivisiä katedraaleja. Vuodenajasta ja vuorokauden ajasta riippuen väriloisto vaihtelee kullankeltaisesta syvänpunaiseen. Koskaan se ei ole samanlainen. Paraskaan valokuva ei tee oikeutta näkymälle. Se on itse nähtävä paikan päällä.

Matkalla Grand Canyonille...

Kanjoni on noin 446 kilometriä pitkä, ja sen leveys vaihtelee kuudesta 29 kilometriin. Syvyys on enimmillään lähes kaksi kilometriä. Kanjonin seinät ovat valtava, miljoonia vuosia kestäneiden geologisten prosessien näyttely.

New Meksikon ja Arizonan mailla pääsee testamaan Harrikan kurviominaisuuksia!

Numero 66 näkyy joka paikassa...


Las Vegas, Kuolemanlaakso & Kalifornia

Kanjonimaisemista Route 66:lta voi poiketa Las Vegasin viihdemaailmaan. Kaupunki ei varsinaisesti sijaitse Route 66:n varrella, mutta sinne poikkeaa lähes jokainen kuuskutosen kulkija. Las Vegas on koettava itse, muuten sitä on vaikea ymmärtää. Maailman tunnetuimman pelikaupungin kasinot, ostoskeskukset ja yökerhot show-esityksineen tuovat kontrastia ympäröivään autiomaahan. 

Las Vegas jakaa usein käviöiden mielipiteitä - jotkut rakastuvat kaupungin vilinään välittömästi, toiset taas haluavat päästä pois mahdollisimman nopeasti. Joka tapauksessa ensikertalaisen suu loksahtaa auki Las Vegasiin saavuttaessa.

Se tunne, kun ajat Las Vegasin pääkatua pitkin Harley-Davidsonilla, auringon laskiessa horisonttin taakse - sanoinkuvaamaton...

Las Vegasista matka jatkuu perinteisesti kohtia Kalifornian aurinkoa, jonka kauniiseen Santa Monican rantakaupunkiin Route 66 roadtrip päättyy. Ennen loppukiriä suosittelisin lämpimästi ajamaan Kuolemanlaakson läpi.

Ja kun sanon lämpimästi - tarkoitan sitä ;) Kuolemanlaakso ja erityisesti sen alin kohta "Bad waters" ovat Yhdysvaltain kuivin, kuumin ja matalin. Vuonna 2001 lämpötila pysyi 154 päivää 38 °C asteessa tai sen yläpuolella, mikä oli ennätys!

Kuolemanlaakso (engl. Death Valley) on kuiva aavikkolaakso Sierra Nevadan vuoristosta lounaaseen Yhdysvalloissa. Pitkänomainen, 225 kilometriä pitkä laakso on itäisten Amargosa Range- ja läntisten Panamint Range -vuorten välillä.

Kuolemanlaaksossa on Pohjois-Amerikan alin piste, Badwater, joka on 85,5 metriä merenpinnan alapuolella.


End of the Trail

Route 66 päättyy Kalifornian Santa Monicaan. Chicagon suurilta järviltä on saavuttu Tyynenmeren rannalle. Santa Monicassa surffaaminen ja ihastuttavat rantakahvilat vievät mennessään. Myös Santa Monica Pier’n huvipuistossa kannattaa ainakin hurjapäiden vierailla.

Los Angelesin alueella pääsee kokemaan kuuluisaa amerikkalaista Hollywood-tunnelmaa ja glamouria kerrakseen. Universalin studiot, Walk of Fame, rikkaiden asuinalue Beverly Hills ja Anaheimin Disneyland löytyvät kaikki kätevästi upean Route 66 -reitin toisesta päästä.

Route 66 päätepiste - Santa Monica Pier...

Hollywoodin kasvaessa ja elokuvien suosion noustessa Hollywood-kukkulalle pystytettiin vuonna 1923 kyltti, jossa luki ”Hollywoodland”. Kyltillä mainostettiin uutta kiinteistö-yhtiötä, eikä se siis alkuun liittynyt ollenkaan elokuviin. Kyltti oli valaistu 4 000 lampulla ja lampunkorjaaja asui pienessä talossa erään kirjaimen takana. Alun perin kirjaimet olivat hieman yli yhdeksän metriä leveät ja yli 15 metriä korkeat. Vuonna 1932 näyttelijä Peg Entwistle teki itsemurhan hyppäämällä H-kirjaimen huipulta alas, ja usein hänet muistetaankin juuri itsemurhansa eikä näyttelijäntaitojensa takia. Nykyisen muodon ja koon kyltti on saanut restauroinnin yhteydessä 70-luvulla.

Hollywood Walk of Fame on Hollywoodissa, Los Angelesissa sijaitseva kävelykatu, joka kulkee pitkin Hollywood Boulevardia ja Vine Streetiä. Kadulla on yli 2 500 viisisakaraista tähteä, joista jokainen on omistettu jollekin julkisuuden henkilölle hänen työstään viihdeteollisuuden hyväksi. Palkitut saavat nimensä tähteen saavutuksista elokuva-, teatteri-, radio-, televisio- tai musiikkialalla. Joillain palkituilla on monia tähtiä saavutuksista useilla mainituista aloista. Ainoa jokaisella viidellä alalla palkittu on Gene Autry.


          Get Your Kicks (On Route 66)


Well if you ever plan to motor west
Just take my way that's the highway that's the best
Get your kicks on Route 66.


Well it winds from Chicago to L.A.
More than 2000 miles all the way
Get your kicks on Route 66

Well, goes from St. Louie down to Missouri
Oklahoma city looks oh so pretty
You'll see Amarillo and Gallup, New Mexico
Flagstaff, Arizona don't forget Winona
Kingman, Barstow, San Bernardino

Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66!

- Bobby Troup, copyright 1946, Londontown Music

Alla video PeterPanBiken Route66 matkasta toukokuussa 2016:

Muista, että elämä on nyt ja aika usein ”joskus myöhemmin” ei koskaan tule…

Dani 14.11.18

 

PeterPanBiken Route 66 matkalle pääset mukaan tästä!