09 | Leh - Lamayuru | 130km

Aamu alkaa kulttuurikäynnillä. Kohteena Lehin maisemaa hallitseva Shanti stupa!

Tänään jälleen tavaksi tullut seiska/kasi/ysi. Herätys seiskalta, aamiainen kasilta ja lähtö ysiltä. Ja keli on niin ikään kohdallaan kuten on tavaksi tullut. Aurinko paistaa siniseltä tai puolisiniseltä taivaalta. Delhin monsuunien jälkeen emme ole saanneet sadetta niskaamme.

Sateen raja menee tähän aikaan vuodesta Hilalayan ja tasamaan rajalla. Alavilla mailla sataa ja ylämailla paistaa! Hyvä niin, sillä sateella monet tieosuudet olisivat jo turhan haastavia... :] ... tiet ovat muutenkin olleet vähän haastavampia kuin oletin ja kuskit parempia kuin oletin! 


Päivän ensimmäinen kohde on Lehin laitamailla oleva Shanti stupa. Japanilaisten 80-luvulla lahjoittamalta Shantilta matka jatkuu yläoikealle. Ilmansuunnissa tuo taitaa tarkoittaa koillista. Olen aina ollut huono vuosiluvuissa ja ilmansuunnissa! Siellä koilisessa on kuitenkin myös Pakistanin raja mikä näkyy myös sotilaiden ja varuskuntien määrässä. Molempia on näkyvillä vähintäänkin riittävästi! Intian Himalajalla taitaa olla monta kertaa enemmän sotilaita kuin Suomen koko armeijassa!?

PikkuJuha auttaa lounastauolla Intian armeijan pulasta. Armeijan kuorma-auto sammuu lounaspaikkamme eteen. PikkuJuha kurkkaa konepellin alle, naputtaa muutaman kerran jotakin sähkölaitetta ja Tata hörähtää käyntiin. Ammattimies mikä ammattimies!
Ja mitä tuossa aikaisemmin sanoin teistä, niin otetaan sen verran takaisin, että tänään on ollut melkein pelkää silkkitietä (=pingispöydän tasaista tietä), joten Himalajalla on ainakin yksi hyvä tie, HighWay1!

Päivän poikkeus oli poikkeama Rizong Luostarille, joka yksi buddhalaisten pyhimmistä paikoista. Paikan pyhin mies on heti Dalai Lamasta seuraava!

Päivä päättyy kuun maisemiin Lamayuru nimiseen pieneen kaupunkiin, joka ei ole suomalaisille mistään tuttu, mutta paikallisille kun maisemista tuttu. Ja paikan henkeen sopii, että majoitumme Hotel Moonlandiin!

Rizong luostrin liftareita... 3 mahtui hyvin Raimon kyytiin...  :]

... ja 2 Samban kyytiin. Minun ja Martinen välissä oli 1.

PikkuJuha auttamassa Intian armeijaa hädässä. Apu auttoi ja Tata lähti tulille!

Se sininen ei ole sitä miltä se äkkipäätä näyttää. Se on Empun suklaansäilytys pussukka.

Melkein kuin kuutamolla Leh - Kargil maantiellä.

Indus-virta, Samba ja Johan.

Päivän päätepysäkkimme. Lamayuru City!

Daniil AmosovComment